CD&V en Vlaams Belang schaffen informatieve raadscommissies af

Op 22 april 2019, over deze onderwerpen: Bestuur

Op de laatste Schelse gemeenteraad was het belangrijkste agendapunten het goedkeuren van het huishoudelijk reglement. Dit reglement omvat de regels en de organisatie van de gemeenteraad in de huidige legislatuur.

Volgens gemeenteraadslid Stijn Cools was er voor de gemeenteraadsverkiezingen vanuit de oppositie en burgerplatformen een enorme vraag naar burgerparticipatie en openbaarheid van bestuur. Deze vraag zou zich dan ook moeten weerspiegelen in het huishoudelijk reglement. Het N-VA- voorstel om het audio-zittingsverslag openbaar te maken voor burgers via de gemeentewebsite en het elektronisch doorsturen van dossiers in plaats van deze op het gemeentehuis te moeten inkijken, werd met weinig enthousiasme aanvaard door de CD&V-meerderheid.

Het grootste twistpunt op de gemeenteraad was dat artikel 31 van het huishoudelijk reglement bepaalt dat er in de gemeente niet meer met gemeentelijke commissies wordt gewerkt. Vlaams Belang meldde in de discussie dat zulke raadscommissies niet meer verplicht zijn.

Gemeenteraadslid Stijn Cools zegt: “Het klopt dat deze informatieve vergaderingen niet meer verplicht zijn maar dat neemt niet weg dat deze commissies een controlerende rol kunnen spelen op het beleid van de meerderheid. Dit simpelweg niet meer organiseren is ‘not done’. Het neemt de mogelijkheid weg van de oppositie om inhoudelijk te werken op bepaalde domeinen.” N-VA stelde in haar amendement ook voor om deze commissie onbezoldigd te houden zodat je steeds de juiste raadsleden op deze vergaderingen krijgt.

De burgemeester liet weten dat voor zulke zaken raadsleden terecht kunnen in de gemeentelijke adviesraden. CD&V en Vlaams belang keurde het artikel om geen raadscommissies meer te organiseren goed en keurden samen het amendement van N-VA af. Groen steunde daarentegen wel het amendement om zo mee openbaarheid van bestuur te bemoedigen.

 

Lees ons amendement, aan de rechterkant =>

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is