Gemeentefinanciën in vrije val

Op 23 december 2023, over deze onderwerpen: Bestuur

In december stelde het gemeentebestuur de lang verwachte meerjarenplan voor. Hierin stonden enkele verontrustende cijfers. Gemeenteraadslid Danny Schoonderwoert licht ze hieronder toe:

Hoe maak je je financiële reserve zo’n 1.000 keer kleiner in 7 jaar?

In het begin van de legislatuur is een gemeentebestuur wettelijk verplicht om een meerjarenplan op te maken voor de komende 6 jaar. Hierin bepaalt het bestuur wat ze de volgende jaren belangrijk vinden en welk beleid ze gaan voeren om hun gestelde doelen te bereiken Hierbij zien ze ook na welke middelen ze denken daarbij nodig te gaan hebben. Uiteraard zal elk gemeentebestuur steeds naar een financieel evenwicht moeten streven van de gemeentelijke middelen en de gemeentelijke administratie kijkt daar mee op toe.

In 2020 beschikte onze Schelse cd&v absolute meerderheid nog over ruim 11 miljoen budgettair resultaat (zeg maar een reservepot van ruim 11 miljoen Euro). Door investeringen elk jaar is deze pot sindsdien weggesmolten en in hun prognose tot 2027 zal deze pot nog slechts zo’n 14 duizend euro bedragen, wat nog slechts een goei duizendste gaat zijn van die pot in 2020.

En als we dan nog zouden weten waarnaar die elf miljoen naartoe is gegaan? Welke zware investeringen zijn er dan tijdens al die jaren gebeurd in Schelle? Geen idee eerlijk gezegd. We hebben geen eigen zwembad, een tot op de draad versleten sporthal, geen cultureel centrum, een verarmd middenstandsaanbod, geen bibliotheek op ons grondgebied, noch brandweer of politie. Maar al ons geld is wel weg. Naar waar naartoe? Joost mag het weten.

Acht miljoen schulden daar bovenop doorgeschoven naar de volgende legislatuur

Alsof dit nog niet genoeg is, bepaalt de huidige cd&v absolute meerderheid dat het volgende gemeentebestuur in 2026 en 2027 respectievelijk ruim 5 miljoen en 3 miljoen gaat moeten gaan lenen om de megalomane plannen (welke die ook moge zijn?) van dit zwaar boven zijn stand levende cd&v bestuur nog uit te voeren. Als je weet dat een gemeente als Schelle een jaaromzet draait in de grootteorde van zo’n 10 miljoen euro…? In die zeven jaar geeft onze gemeente zo’n drie keer meer uit dan ze zou kunnen uitgeven per jaar op basis van inkomsten en uitgaven.

Wie er ook verkozen gaat worden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2024, gemakkelijk gaat het voor die ploeg allicht niet worden. Maar alvast wij van N-VA zullen er dan alles aan doen om deze precaire situatie terug recht te trekken om terug toekomst te kunnen bieden aan onze Schellenaren. Ik weet niet wat de cd&v nog van plan gaat zijn.

Misschien van naam veranderen? Zou nog een idee zijn...

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is