Met Schelle jaarmarkt is het altijd goed weer!

Op 7 oktober 2022, over deze onderwerpen: Vrije tijd & Cultuur

Jaarmarkt

Een uitspraak die tot ver buiten Schelle gebruikt wordt, met enige jaloezie op het weer, maar ook op de schitterende jaarmarkt die jaarlijks veel volk trekt. N-VA Schelle staat traditiegetrouw elk jaar op post met een mooi kraam!

Ook dit jaar stellen we ons tentje weer op ter hoogte van de lagere school. Bij deze nodigen wij jullie uit voor een glaasje cava of ander lekkers. We stellen ons enkel de vraag of het Schelse gemeentebestuur nog voluit de kaart van de jaarmarkt trekt. Een CD&V kraam kunnen we al jaren niet meer bezoeken en achter de schermen werkt de bevoegde schepen een werkend kraam als dat van N-VA met plezier tegen. Als klap op de vuurpijl vervroegde het gemeentebestuur het einduur van de jaarmarkt van 14u naar 13u. Wat eerst nog als een typfout op de administratie afgeschoven werd, werd gisteren op de gemeenteraad bevestigd. 

We vragen ons als N-VA dan ook af: is de jaarmarkt de volgende kaars in het uitdoofbeleid? 

De wekelijkse markt

De gevolgen van jarenlang CD&V beleid zijn stilaan niet meer om aan te zien. Bij mondelinge vragen wordt pas duidelijk hoe onze schepenen er tegenaan kijken. Op de gemeenteraad van 6 oktober werd gevraagd naar de maatregelen die genomen werden. Want een officieel bericht van de gemeente luidde toch duidelijk: “Wij doen en deden heel wat inspanningen  om nieuwe marktkramers aan te trekken ..”

We zien elke week dat er maandag op de Schelse marktdag nog maar zeer weinig marktkramers komen opdagen en dat er bijgevolg ook amper nog klanten naar die markt komen. Maar dat iemand uit de meerderheid zegt dat de markt “dood” is, is voor N-VA Schelle een brug te ver.

“Het antwoord was meteen aanvallend, maar vooral in schril contrast met wat de gemeente voor deze politiekers moet uitsturen. Werkelijk elk antwoord was een verslagen opmerking die duidde op de huidige koopmarkt, het gebrek aan bezoekers en marktkramers die het niet meer zien gebeuren in Schelle. Met de vinger wijzen naar anderen is echt niet wat we verwachten van een partij aan de macht.  De wekelijkse markt is het resultaat van jarenlang CD&V beleid en dan een communicatie laten sturen die naar de bewoners wijst om de zogenaamde vicieuze cirkel te doorbreken, je moet maar durven.” zegt N-VA-fractieleider Koen Vaerten.

Gemeenteraadslid Danny Schoonderwoert sluit zich aan bij het betoog van Koen: “Het is dat soort van defaitisme dat er voor zorgt dat er nog amper kleinhandel is in onze gemeente en dat er nog slechts één café is in onze dorpskern. Er is meer nodig dan onze gemeente volstouwen met bouwprojecten uitgevoerd door bouwpromotoren allerhande en dan in de onderste laag winkelramen te voorzien. Dat de markt momenteel op sterven na dood is dat zien we allemaal, elke week opnieuw en met een bloedend hart. En dat dit een algemene trend is, dat gaan we ook niet ontkennen. Maar dat we er dan maar een kruis moeten over maken, dat is volgens mij veel te makkelijk. Als er dan nog wel iets volk trekt, zoals de jaarmarkt, dan beslist de meerderheid om dat volksfeest nog af te bouwen door de openingsuren van die jaarmarkt nog in te korten. En dat is dan weer de schuld van het gemeentepersoneel, dus weer de schuld van een ander.”

“Je zult het probleem niet kunnen oplossen op de manier dat het probleem ontstaan is. Je zult dit op een andere manier moeten doen maar als wij dat dan vanuit de oppositie proberen aanreiken, dan wordt er op zijn zachtst gezegd wat ontwijkend op gereageerd alsof ze liever hebben dat we hen wat verder laten slapen.” concludeert Danny Schoonderwoert.

Als je wilt dat je gemeente leeft en bruist en niet alleen als slaapplaats dient, dan zal men dringend meer initiatief moeten nemen en vooral wat out-of-the-box moeten gaan denken. Althans dat vinden wij toch vanuit onze N-VA ploeg, maar misschien is dat net te hoog gegrepen voor de huidige meerderheid. Daarom zetten we vandaag de hakken in het zand. N-VA gaat voor een einde aan dit uitdoofbeleid. Lang (!) leve de jaarmarkt, en welkom op ons N-VA kraam zaterdag!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is