U bent hier
Online politiek tijdens corona
We doen met z’n allen ons best! Iedere Schellenaar houdt afstand, blijft thuis, en vermijdt contact. In tijden van Corona doen en laten we zaken die anders als heel normaal bestempeld worden. Spijtig genoeg is dit een noodzaak, de curve moet vlakker worden om het maximumaantal aan ziekenhuisbedden niet te overstijgen. Daarom willen U, de Schelse burger, van harte bedanken voor het opvolgen van deze maatregelen.
De Schelse politiek
Spijtig genoeg gelden de bovenstaande regels niet voor iedereen, zoals de CD&V bijvoorbeeld, dat blijkt uit de afspraken rond de gemeenteraad. De gemeenteraad van maart werd, door de coronacrisis, uitgesteld naar een latere datum. Desondanks blijven er enkele dringende agendapunten op tafel liggen die door de gemeenteraad goedgekeurd dienen te worden. In een eerste voorafgaande vergadering, kwamen de fractieleiders van alle partijen samen om de toekomstige raden te bespreken. “We werden uitgenodigd naar de Wilssenszaal om met z’n vier te bespreken hoe we de corona maatregelen konden verenigen met het houden van een gemeenteraad. Tot dusver geen probleem, toch?” vertelt Koen Vaerten.
Maar wat bleek? De vergadering werd niet alleen door de fractieleider bijgewoond, maar ook de burgemeester en de voorzitter van de gemeenteraad. Wacht even, meer mensen dan nodig is? Is dat nu niet de basisregel van de coronamaatregelen? Contacten zo veel mogelijk tot een minimum herleiden? Niet voor de CD&V dus, meer nog, ze kwamen er met een voorstel op de proppen dat nog meer mensen bij elkaar moet brengen.
Oplossing voor de gemeenteraad
Het voorstel van onze bestuurspartij: een gemeenteraad houden met 11 personen i.p.v. 19, neem daar nog een algemeen directeur bij, en er komen twaalf mensen samen. Is dat het contact tot een minimum herleiden? Volgens de burgemeester duidelijk wel. Uit de maatregelen die het agentschap binnenlands bestuur aangeeft filterde hij de maatregelen om contact te vermijden uit (online of enkel met fractieleiders werken) en bleef enkel bij zijn eigen voorstel om toch, tegen alle adviezen in met elf te vergaderen.
N-VA weigert deze manier van werken, en vraagt nogmaals om de gemeenteraad te laten verlopen via een videoconferentie. “Elke Vlaamse gemeente moet in 2020 in staat zijn om zijn gemeenteraad digitaal te laten verlopen. Het enige tegenargument, tegen een volledige online gemeenteraad, is de betaling van de zitpenning aan de gemeenteraadsleden. Daarom roepen we als N-VA op om alle zitpenningen uit te geven aan lokale handelaren die momenteel hard getroffen worden door coronamaatregelen” zegt Koen Vaerten. “Mocht Schelle toch niet in staat zijn om online te vergaderen stellen we voor om de gemeenteraad te laten verlopen met maximaal één persoon per fractie. Op deze manier wordt elk partij vertegenwoordigd, kunnen de nodige punten gestemd worden en komen we tegemoet aan de regels van binnenlands bestuur.” Verduidelijkt Koen Vaerten.
Meer info via: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200331_04908795