Gele Doos ook in Schelle?

Op 27 februari 2023, over deze onderwerpen: Veiligheid, Wonen & Leven

65-plussers en mensen met een chronische aandoening zijn een risicogroep als het aankomt op dringende medische hulp. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk de correcte medische hulp te delen bij noodgevallen.

Wat is de gele doos?

“‘De gele doos’ is een herkenbare gele bewaardoos waar cruciale persoons-, contact-, en medische gegevens in bewaard worden. Wanneer ouderen in nood verkeren of vermist blijken, is het de bedoeling dat diensten zoals hulpverleners, politie of brandweer op een snelle en efficiënte manier alle nodige informatie betreffende de persoon kunnen terugvinden. De gele doos kan dus levens redden.”, licht gemeenteraadslid Chantal Jacobs toe.

 De gele doos dient door de 65-plusser of persoon met een chronische aandoening bewaard te worden in de koelkastdeur. Hoewel de gele doos enkel papieren bevat, is de koelkast toch een goede plaats om deze te bewaren. Iedereen heeft namelijk een koelkast in huis en het is een herkenbare plaats voor hulpverleners. Op deze manier kunnen de hulpdiensten de doos makkelijk terugvinden. Ook dient de eigenaar van de doos een bijhorende sticker te kleven aan de binnenkant van de voordeur, waardoor de hulpverleners onmiddellijk weten of een dergelijke doos aanwezig is. De bedoeling van deze doos is om zelfstandig thuiswonende ouderen te ondersteunen.

De gele doos bevat minimaal volgende zaken:

  • Persoonsgegevens
  • Contactgegevens (familie, vrienden, buren, …)
  • Medicatieschema (op te vragen bij apotheker)
  • Vermissingsfiche (optioneel) – aan te raden voor personen met dementie en dwaalgedrag (https://www.dementie.be/ecdcontact/wp-content/uploads/sites/13/2016/06/v...)
  • Stickerkaart met:
    1. Blauwe sticker voor op de binnenkant van de voordeur
    2. Sticker om aan de binnenkant van de gele doos te kleven met daarop: naam, rijksregisternummer en een (unieke) dossiernummer
    3. Noodnummers (voor op het vaste telefoontoestel)

Schelle

N-VA Schelle stelt tijdens de gemeenteraadszitting van 16/03 de vraag om ook in Schelle de gele doos ter beschikking te kunnen stellen van onze inwoners.

“Hopelijk zal het gemeentebestuur dit punt eerstdaags aannemen en invoeren, en dit voor de veiligheid van alle Schellenaren”, verduidelijkt Nathan De Strycker.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is