N-VA Schelle eist meer transparantie en gelijke verstaanbaarheid in gemeenteraad: "Burgers hebben recht op duidelijke informatie"

Op 27 februari 2025, over deze onderwerpen: Bestuur

N-VA Schelle klaagt al lange tijd de slechte geluidsinstallatie aan tijdens de gemeente- en OCMW-raden. Vaak waren microfoons defect, ontbraken ze bij gemeenteraadsleden of moesten ze onderling worden gedeeld. Bovendien zijn de tussenkomsten van de oppositie nauwelijks verstaanbaar op de officiële opnames van deze raden, dit in tegenstelling tot de meerderheid die met een aanzienlijk hoger geluidsvolume duidelijk hoor- en verstaanbaar is.

Tijdens de gemeenteraad van 20 februari gaf de meerderheid toe dat de geluidskwaliteit tijdens de vorige gemeenteraad niet goed was en installeerde daarom nieuwe microfoons. Fractieleider Chantal Jacobs van N-VA vindt het onbegrijpelijk dat er nu pas actie is ondernomen, terwijl de problemen al lange tijd bekend waren. Bovendien had men de nieuwe microfoons eerst moeten testen, want de opname van 20 februari toont aan dat er geen enkele verbetering is. De oppositie blijft nauwelijks hoorbaar.

Geluidsproblemen zorgen voor onevenwichtige weergave

Dit schept volgens Chantal Jacobs een vertekend beeld van de debatten en ondermijnt de democratische werking.

"Wanneer burgers enkel de meerderheid horen en de oppositie amper, gaat het principe van gelijkwaardigheid van stemmen volledig verloren. Dit is een ernstige aantasting van de democratie," stelt Chantal Jacobs.
"Het is frappant dat net de oppositiestemmen slecht te horen zijn, terwijl de meerderheid geen enkel probleem ondervindt. Toeval? Dat lijkt moeilijk te geloven."

Nood aan directe actie

N-VA Schelle roept het gemeentebestuur op om dringend werk te maken van een structurele oplossing. Het is onbegrijpelijk dat deze problemen blijven aanhouden en dat de meerderheid niet ingrijpt. In plaats van een werkelijke verbetering, blijft men de situatie minimaliseren.

Al bij het begin van de vorige legislatuur pleitte N-VA voor het live streamen van de gemeenteraad, zodat burgers de debatten eenvoudig van thuis kunnen volgen. Toen dit werd geweigerd, stelde N-VA meermaals voor om de audio-opnames minstens online beschikbaar te maken, zoals in vele omliggende gemeenten al gangbaar is. Tot op heden is daar niets mee gedaan.

Verouderde praktijk ondermijnt burgerbetrokkenheid

Hoewel het huidige systeem aan de decretale vereisten voldoet, schiet het volgens N-VA tekort op vlak van toegankelijkheid en betrokkenheid.
"In 2025 verwachten burgers snelle en eenvoudige toegang tot informatie. Schelle moet hierin meegaan," besluit Chantal Jacobs.  "Een gezonde democratie kan enkel functioneren als elke stem gehoord wordt. Het is tijd dat Schelle haar burgers serieus neemt."

N-VA Schelle zal blijven aandringen op transparantie en eerlijke inspraak in de besluitvorming.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is