U bent hier
Opnieuw aandachtspunt over de verkeersomleiding bij rondpunt Mikman

Een verkeersbord om 6u 's ochtends? Plots wél actie na gemeenteraad – maar weer te laat en zonder coördinatie
Wat vorige maand nog "onvoorzien" was, is vandaag plots wél voorzien. Althans, deels. Want wie vanochtend tussen 6u en 6u30 zijn gordijnen opende in de Tolhuisstraat (eerste 50m vanaf rond punt richting Laarhofstraat), merkte tot zijn verbazing dat daar parkeerverbodsborden waren geplaatst. Zonder aankondiging, zonder marge, zonder mededeling vooraf. En nog opvallender: de borden gelden slechts voor een stuk van amper 50 meter. Daarna? Helemaal niets.
Die halve maatregel zorgt voor extra verwarring, zeker omdat er momenteel ook een actieve werf bezig is verderop in de Tolhuisstraat. Weggebruikers weten niet waar ze mogen rijden of parkeren, bewoners vragen zich af waarom het verbod plots stopt na 50 meter en worden er niet veel wijzer van. Een onduidelijke signalisatie op een plaats waar al heel wat drukte is, maakt de situatie er allesbehalve overzichtelijk op.
Een nieuwe verkeersomleiding is vandaag ingegaan vanaf het rondpunt aan de Fabiolalaan richting Laarhofstraat. En deze keer – jawel – stonden er borden. Niet omdat het bestuur plots proactief is geworden, maar omdat onze fractieleider Chantal Jacobs tijdens de gemeenteraad op 28 maart stevig tussenkwam over de vorige verkeerschaos van 24 maart.
“We zien nu dat de meerderheid – onder druk van de oppositie – wél in actie komt. Alleen alweer te laat, en te beperkt. Waarom stond dit niet enkele dagen op voorhand aangekondigd? Waarom kregen bewoners geen brief van de gemeente zelf? Waarom enkel borden in één straatdeel?” aldus Chantal Jacobs.
De realiteit: bewoners in het ongewisse over verbodsborden, gemeente wast haar handen in onschuld
Het wordt nog hallucinanter. De gemeente liet op 11 april digitaal via Hoplr weten dat de werken zouden starten op 17 april en dat bewoners een brief van de aannemer zouden ontvangen. De eigen rol van de gemeente? Onbestaande. Wie vragen heeft, mag contact opnemen met de aannemer.
En ja, de aannemer heeft blijkbaar een brief bezorgd aan sommige bewoners. Daarin wordt correct verwezen naar werken, data, en werfactiviteit. Maar nergens staat vermeld:
- Waar en wanneer parkeerverbodsborden zullen worden geplaatst;
- Welke straten precies vrij moeten blijven;
- Wie daar toezicht op houdt of waar bewoners terecht kunnen met dringende vragen;
- En vooral: wat het gemeentebestuur zelf doet.
“Dit is de omgekeerde wereld,” zegt Chantal Jacobs. “Een gemeente die zich verstopt achter de aannemer, bewoners die het moeten hebben van wat ze toevallig lezen via Hoplr (en dus enkel digitaal) en borden die onaangekondigd 's morgens vroeg opduiken… En dat noemt men dan ‘beleid’?”
Een wake-up call? Of weer een halfbakken improvisatie?
Chantal Jacobs erkent dat het plaatsen van borden – hoe miniem ook – een stap vooruit is tegenover de totale chaos van vorige keer. Maar dat maakt de uitvoering nog niet goed.
“Je voelt dat het bestuur vooral reageert als ze kritiek krijgen. Maar het blijft dweilen met de kraan open. Dit was opnieuw amateuristisch voorbereid. Geen brede communicatie, geen tijdige signalisatie, geen begeleiding op straat. En voor de rest van de omleiding? Daar staat niéts. Letterlijk niéts”, vult bestuurslid Glenn De Wilde aan.
Conclusie: van onzichtbaar beleid naar ongecoördineerde pogingen
De N-VA-fractie zal dit verder opvolgen en opnieuw aanbrengen op de gemeenteraad.
“We eisen een duidelijk draaiboek voor omleidingen: mét signalisatie, communicatie op papier én digitaal, en échte coördinatie vanuit het bestuur. Niet pas om 6 uur 's ochtends – en al zeker niet ‘via de aannemer’. Want het Schelse verkeer en de Schelse burger en bezoeker verdient beter dan een bestuur dat zijn verantwoordelijkheden verschuift en hoopt dat niemand het merkt.”, besluit Chantal.